FELICIA

Kategori: Q/A

Plugga spanska i Barcelona | Internationella Skolorna

Då jag fått en del frågor om min skola och kursen jag läser tänkte jag att jag kunde ta och skriva ett helt inlägg om det. Skolan jag går på (och har gått på sedan i augusti förra året) heter Internationella Skolorna Barcelona och ligger centralt i staden. Internationella Skolorna erbjuder både universitets- och folkhögskolekurser men båda kurserna jag läst är via folkhögskolan och därmed är inlärningen lite "friare" eller vad man ska kalla det i jämförelse universitetsstudier. I höstas hade jag i princip bara lektioner på förmiddagarna då skolan visste att jag kombinerade studier med arbete men på denna kurs har lektionstiderna varierat mer. Många språkskolor här startar upp nya kurser några gånger i månaden vilket inte Internationella Skolorna gör utan dom startar endast upp nya kurser några gånger per år som man då ansöker till i förväg. Tidigare språkkunskaper är precis som på andra skolor det som ligger till grund för vilken kurs som du lämpligen bör ansöka till. Internationella Skolorna är dessutom gratis och du har möjlighet att ansöka både om studielån och bidrag ifall man vill det. Jag är väldigt nöjd med mitt val av skola och känner att jag lärt mig mycket, både om språket i sig men också om den spanska kulturen. Hoppas ni som ställt frågor känner att ni fått lite mer klarhet. Lycka till med allt!

En bild från skolans fantastiska takterass.

Q/A - Hitta jobb och nya vänner

En fråga: Hur gick du tillväga för att få jobb i Barcelona? Och har det varit svårt att få nya vänner där nere?

Den här kommentaren fick jag för några dagar sedan så jag tänkte besvara den med ett kort litet inlägg ifall det skulle vara någon fler som funderat över samma sak.

Mitt första jobb som jag hade här nere hittade jag på Arbetsförmedlingens hemsida om jag inte minns helt fel. Jag sökte jobbet och efter några dagar kontaktade företaget mig för en telefonintervju. Jag är väldigt glad och tacksam att jag hade det fixat med jobb redan innan vi flyttade hit då det blev som det blev (kaos) med sökandet efter boende. Mitt jobb som jag har idag kom jag i kontakt med via vänner som jobbade där sedan tidigare. Jag mailade företaget, gick på arbetsintervju och fick så småningom jobbet. Jag skulle säga att det är väldigt enkelt som svensktalande att få jobb på ett svenskt callcenter eftersom det rör sig om en bransch som ständigt är i behov av nytt folk då många kommer och går. När det kommer till att få andra slags jobb har jag hört att det ska vara väldigt svårt ifall man inte kan flytande spanska eller katalanska. I många fall behövs NIE-nummer och Seguridad Social för att få jobba här i Spanien men det brukar ofta företaget hjälpa till med.

Innan jag flyttade till Barcelona så var jag lite orolig över att jag inte skulle hitta några vänner men faktum är att det varit det minsta problemet här. Till att börja med så har nästan alla som jag träffat här nere (pratar nu om de som flyttat hit) två gemensamma egenskaper och det är att man är driven och att man gillar att lära känna nya människor. Alla är liksom i samma situation och därför har det hittills inte varit något problem på den fronten. Att veta att man har många svenska vänner här är en trygghet samtidigt som jag är så glad att jag även kommit människor härifrån väldigt nära. Det blir en fin mix av vänner helt enkelt.

Q/A Det här är jag

Kan du inte berätta lite om dig själv? Har börjat följa din blogg nu och tycker det är jätteroligt att läsa om Barcelona eftersom jag själv gärna vill flytta dit men skulle också tycka att det vore roligt att få veta lite mer om dig också! Typ intressen, familj osv :) Kram!

(En kommentar jag fick för några dagar sedan)

Hej och välkommen, vad roligt att du hittat hit!
Självklart kan jag berätta lite mer om mig själv.

Felicia heter jag och är en glad och driven tjej på 19 år. Jag är född och uppvuxen i Umeå där jag tillsammans med min familj bott och spenderat i stort sett hela mitt liv. Min kära familj består av min mamma, pappa, lillebror, lillasyster och vår hund. På gymnasiet läste jag juridik på Ekonomiprogrammet och trivdes som fisken i vattnet då jag redan då kände att den utbildningen hjälpte mig i rätt riktning med tanke på vilka framtidsyrken jag var/är intresserade av.

Glad, snäll, lite galen (inte på ett läskigt sätt), social, och jäkligt målmedveten är egenskaper som jag tror att många av mina kompisar skulle hålla med om att jag besitter. Jag gillar att lära känna nya människor och tycker inte att man kan få för många vänner. Att jag är målmedveten och envis är bara förnamnet när det kommer till vissa saker som jag har bestämt mig för att klara av. Denna egenskap har dock tagit mig väldigt långt och jag är säker på att den kommer ta mig en bra bit till i framtiden också. Det gäller bara att aldrig ge upp!

För lite mer än sex månader sedan tog jag mitt pick och pack och lämnade lilla, trygga Umeå för att flytta till Barcelona där jag bor idag. Min vardag består till största del av jobb och plugg för tillfället och så fort jag får chansen tar jag gärna tillfället i akt och går ut tillsammans med mina kompisar. Jag jobbar med fondrådgivning på ett svenskt företag som har ett av sina kontor här i Barcelona och på sidan av pluggar jag för att bli certifierad placeringsrådgivare (haha, jag kan tänka mig att detta låter fruktansvärt tråkigt i mångas öron men jag gillar det). Det jag tycker allra bäst om är att umgås med familj och vänner, blogga, shoppa, resa, vara ute i solen, baka, äta god mat och lyssna på musik.

Detta var lite kort om mig. Ifall det är någon specifik fråga som du vill ha svar på så var inte rädd för att fråga. KRAM. 

Q/A Boende i Barcelona

Det är så himla roligt att läsa din blogg och även om du inte uppdaterar så ofta är jag inne här lite nu och var och blir alltid lika exalterad. Jag och min kompis planerar att flytta ner till Barcelona i Juni/ Juli och det är så roligt att läsa om hur ni har det där borta! Tänkte lite på hur ni skaffade lägenhet, alltså hur gick det till? Hyr ni den månadsvis/ delar ni den med någon annan och hur fick ni tag i den? :D Skulle vara jätteroligt att få veta!

Fick denna kommentar för några dagar sedan och tänkte att jag kunde ta och besvara den med ett inlägg.

Först och främst, vad glad jag blir över att du gillar att läsa min blogg!

Alla jag stött på här nere som flyttat till Barcelona har olika versioner av hur lätt/svårt det är att hitta boende här. Innan jag flyttade hit hade jag bara hört att det skulle vara enkelt att hitta boende i Barcelona vilket gjorde att jag kom hit med förväntan att hitta en lägenhet på direkten. Tyvärr visade det sig inte alls vara så lätt som alla hade sagt. Våra tre första veckor här ägnades till att gå på lägenhetsvisningar samt maila och ringa till olika mäklarföretag och privatpersoner samtidigt som vi flyttade runt mellan en rad olika hotell, hostell och rum. När det var som värst övervägde jag och Matilda till och med att ge upp och boka en flygbiljett tillbaka till Sverige. Precis när vi var på väg att ge upp visade det sig dock att min bästa vän hemma tack vare sina släktingars bekanta hade lyckats hitta en person som ville hyra ut sin lägenhet här nere och efter en lägenhetsvisning var vi helt förälskade båda två. Många gånger höll vi på att bara ta första bästa rum/lägenhet för att inte behöva åka hem igen men i efterhand är jag så otroligt tacksam att vi väntade. Lägenheten vi bor i idag är som gjord för oss, den ligger i ett bra område nära jobbet, är väldigt fräsch i och med att den är helt nyrenoverad och dessutom behöver vi inte dela den med några andra då det bara är vi två som bor där. Vi har med andra ord haft väldigt tur när det kommer till vår lägenhet och jag vet att det är inte alla som har samma tur som oss. Man får inte vara kräsen när det gäller boende här nere då standarden här inte går att jämföra med den i Sverige men samtidigt ska man inte heller ta vad som helst, jag har en del kompisar som haft mycket problem med fukt, mögel och kackerlackor och sådant kan rent av vara skadligt för hälsan på lång sikt. 

Några bra tips på vägen när det kommer till att hitta boende här är att gå med i grupperna "Svenskar i Barcelona" och "Boende i Barcelona" på Facebook. Sedan finns det även många bra hemsidor där de annonserar med lägenheter och rum, några av dem är till exempel idealista.com, loquo.com och fotocasa.es. Sist men inte minst, hör dig för med alla du känner. Kanske råkar någon i din närhet känna till någon som hyr ut lägenheter här nere! 

Jag har sagt det förut men jag säger det igen, att flytta till Barcelona är helt klart det bästa jag gjort. Det är något med den här staden som får mig att känna mig som "hemma". Att flytta hemifrån över huvud taget är ett väldigt stort steg oavsett vart man flyttar och det är något jag vill poängtera. Det är inte alltid livet är på topp bara för att jag bor här, vissa dagar vill jag inget annat än att vara hemma med familjen eller hänga med mina kompisar i Umeå och att behöva planera ekonomin, tvätta, städa och handla är sällan roligt. Detta säger jag bara för att jag tror att det är lätt hänt att man glömmer bort nackdelarna med att flytta så långt ifrån alla nära och kära. Jag tycker absolut att du ska flytta hit till sommaren, Barcelona är fantastiskt och du kommer med största säkerhet att trivas jättebra här. Det värsta som kan hända är att du, precis många av mina kompisar, upptäcker att Barcelona inte är en stad för dig att bo i och då är det ju bara att flytta hem igen. Det viktigaste är att du har vågat ta steget och testat och bara av att du har gjort det så kommer du ha lärt dig massor!

Hoppas du känner att du fick svar på dina funderingar. Stort lycka till!

vad är ett FN:rollspel?

Fick frågan: Vad är fn rollspel? :) för några dagar sedan och tänkte nu försöka svara på det.

Ett FN:rollspel är inte riktigt det rollspel det låter som utan snarare en jättestor uppgift. Vi är tre klasser som gått ihop när det gäller det här och som sedan har delats in i olika länder tillsammans i grupper. Varje land ska sedan ha delegater som det heter, alltså någon som sitter med i olika utskott och kommer med förslag och resolutioner som bland annat kan handla om fattigdom i världen eller kvinnornas rättigheter. Det är lite svårt att förklara men allt handlar egentligen om att varje utskott ska försöka komma överrens om en gemensam resolution, alltså ett sorts dokument där det på ett ungefär står vad man vill ändra på i frågan, och sedan försöka få den framröstad av så många länder som möjligt i den så kallade generalförsamlingen.

Det låter väldigt invecklat och komplicerat vilket det också är till viss del men jag måste säga att det har varit över förväntan, alltså mycket roligare än jag trodde att det skulle vara :)

mitt nya extrajobb

Vart jobbar du?:)

Fick en fråga om vart jag jobbar och självklart kan jag berätta lite mer om det eftersom jag knappt sagt något alls kring det. Det är nämligen så att jag fått ett extrajobb på Nybro Konditori som är ett konditori helt enkelt (haha no shit) och ligger på Teg. Det är dock även ett café också och några av de saker jag fått göra hittills är bland annat att stå i kassan, "servera", göra mackor och städa lite. Än så länge trivs jag bara bra, är också väldigt tacksam över att det ligger så nära vilket underlättar en hel del. Hoppas du känner att du fått svar på din fråga :)

fråga + svar

Är det jackan som finns på H&M? bra snygg är den.


Fick den här frågan på inlägget där jag visade min jacka. Har för mig att jag nämnde tidigare vart den är ifrån men eftersom det inte skadar att nämna det igen så ja, den finns på H&M! :)

svar på din fråga

precis innan jag bytte till forme. se fick jag följande fråga på min gamla blogg som jag nu tänkte svara på: hörde att din klass ska till tanzania, så jävla skoj ju! ska du med?

mycket riktigt så har vår klass fått chansen att följa med till tanzania för en rad volontärarbeten, skolbesök och mycket annat. det är utan tvekan ett erbjudande som man i stort sätt bara får en gång i livet och jag har funderat mycket fram och tillbaka kring om jag ska följa med eller inte men bestämde jag mig dock till slut för att stanna hemma. resan sker i vår och är precis samtidigt som jag, moa, clara och tilda ska åka ner till stockholm får att se avicii. det är självklart inte den enda anledningen till att jag inte tänker åka, jag är däremot riktigt nojig när de gäller sjukdomar osv. jag vet att de som ska åka ner dit kommer få minnen för livet och jag vet även att jag kommer ångra mig tusen gånger om men nu har jag i alla fall bestämt mig. 

Upp